Clasamente 2017

D&B David şi Baias – un parteneriat pentru succes.

Într-un parteneriat, succesul este al parteneriatului. Echipa câştigă şi odată cu ea, fiecare membru al ei.

Chambers Europe 2017


TAXE – BANDA 1

Potrivit renumitei publicaţii internaţionale Chambers and Partners Europe echipa de litigii fiscale a D&B „beneficiază de reputaţia extraordinara a avocaţilor specializaţii în litigii de contencios administrativ si fiscal” ce fac parte din aceasta echipa.

Aceiaşi publicaţie de prestigiu reaminteşte faptul că „echipa de litigii fiscale a D&B „a dat dovada de experienţă reprezentând clienţi în litigii derulate atât în faţa instanţelor naţionale cât şi a celor europene contestând cu succes numeroase decizii de impunere emise de autorităţile fiscale contestarea deciziilor împotriva clienţilor acesteia in domenii precum TVA, impozit pe profit, precum si contribuţii la Fondul pentru Mediu”.

In urma studiilor de piaţă realizate de echipa de cercetare a publicaţiei independente, Chambers and Partners Europe a reţinut că „Observatorii de pe piaţă subliniază că firma are o foarte bună rată de succes în câştigarea litigiilor fiscale”.

In acelaşi timp Dan Dascălu, coordonatorul echipei de litigii fiscale a D&B David şi Baias este situat pe poziţia 1 la categoria avocaţilor de fiscalitate a catalogului Chambers and Partners Europe (singura publicaţie cu o asemenea clasificare), acesta fiind recunoscut de clienţi pentru capacitatea sa analitică şi structurată de a trata probleme dificile de drept fiscal. Dan este cunoscut atât pentru contribuţia academică în domeniul dreptului fiscal, cât şi pentru rolul activ în speţe de complexitate ridicată.

Echipa D&B a reprezentat compania Cargill Agricultura în proceduri administrative si judiciare legate de obţinerea de dobânzi fiscale pentru rambursarea cu întârziere a TVA.

D&B a asistat Romania Hypermarche într-o serie de litigii privind obţinerea de dobânzi fiscale pentru rambursarea cu întârziere a TVA dar şi într-un alt litigiu având ca obiect anularea unei decizii de impunere emisă de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Clienţi relevanţi: BCR Leasing, Nidera, Lear Corporation, Marfin Leasing, Deutsche Bahn Cargo Romania.

Mărturii ale clienţilor:

 • Unul dintre clienţii reprezentaţi de echipa de litigii fiscale a D&B declară că „remarc disponibilitatea echipei şi apreciez, în special, faptul că, dacă am întrebări suplimentare, toţi avocaţii, de la avocaţii juniori la parteneri, sunt disponibili.”
 • Clienţii îl descriu pe Dan Dascălu ca „un expert foarte tehnic” şi subliniază „experienţa şi reputaţia sa.”

CONCURENŢĂ / ANTITRUST – BANDA 1

D&B este lider recunoscut în dreptul concurenţei, cu specializare pe litigii complexe de contencios fiscal şi consultanţă fiscală. Firma oferă asistenţă unor companii majore de pe piaţa europeană în investigaţii declanşate de către Consiliul Concurenţei din România în legătură cu acorduri verticale, acorduri orizontale de stabilire a preţurilor sau manipularea licitaţiilor publice. Societatea este recomandată în mod deosebit pentru cazuri de litigii privind decizii din domeniul concurenţei. D&B oferă consultanţă solidă pe aspecte de conformitate, furnizând asistenţă curentă sau consultanţă specifică cu privire la crearea modelelor de distribuţie unei varietăţi de clienţi multinaţionali care activează în sectoare de retail, farmaceutic şi telecom.

D&B a asistat Kronospan în cursul unei investigaţii a presupuselor manipulări ale contractelor pe piaţa de achiziţie a lemnului din România.

Vienna Insurance a fost asistată de avocaţii în cursul investigaţiei unor posibile înţelegeri de tip cartel între societăţi concurente de asigurare. Printre clienţii D&B se numără şi Mega Image, Electrocarbon, LUKOIL, Cargill, Tinmar.

Sorin David, Practician Eminent, este un expert proeminent pe piaţa concurenţei din România. Sorin este cunoscut pentru abordarea academică şi rolul managerial în cadrul firmei. Sorin deţine o vastă experienţă în asistenţă pe aspecte de conformitate şi soluţionare a litigiilor, fiind apreciat de clienţi pentru promptitudinea şi abordarea solidă.

Înalta calificare a Manuelei Guia în dreptul concurenţei a fost expusă în consultanţa acordată companiei EnergoBit în legătură cu investigaţia Consiliului Concurenţei cu privire la manipularea ofertanţilor pentru furnizarea de contoare electrice.

Asociaţi a căror carieră merită urmărită – Bianca Naghi este foarte apreciată de clienţi, care o admiră pentru modul în care „răspunde întotdeauna cu promptitudine chiar şi atunci când este contactată în afara programului normal de lucru.” Bianca a asistat, printre alţii, Gorenje la investigarea vânzărilor online efectuată de către Consiliul Concurenţei.

Mărturii ale clienţilor:

 • „D&B furnizează o bună analiză a problemelor pe care le întâmpinăm,” spune un client, adăugând: „ne prezintă şi ne explică opţiunile, inclusiv consecinţele.”
 • Alţi clienţi apreciază, în special, eficienţa şi expertiza echipei, remarcând: „Sunt foarte prompţi la solicitările noastre şi sunt foarte bine informaţi cu privire la dreptul concurenţei din România.”
 • Manuela Guia este recomandată în mod deosebit de clienţi, care spun că aceasta „deţine o expertiză aprofundată în legislaţia antitrust şi o abordare extraordinară în oferirea de soluţii.”

SOCIETĂŢI COMERCIALE/FUZIUNI ŞI ACHIZIŢII – BANDA 3

Echipa recunoscută la o scară tot mai largă deţine o expertiză solidă în achiziţii şi structuri de finanţare, precum şi în procese de integrare post-tranzacţie şi restructurări intra-grup, expertiză în dreptul concurenţei, dreptul muncii şi dreptul fiscal, precum şi în aspecte de reglementare şi vastă experienţă în sectoarele de petrol şi gaze, retail şi energie.

D&B a oferit asistenţă domnului Octavian Netcu la vânzarea distribuitorului de echipamente medicale Gadagroup Romania către S&T AG.

D&B a consiliat Clinica Romgermed la vânzarea de acţiuni către furnizorul de servicii de laborator Synlab Holding.

Clienţi relevanţi: Oresa Ventures Romania, Delta Health Care, HeidelbergCement, Warehouses DePauw.

Sorin David, Practician Eminent în Corporate M&A, este specializat în dreptul societăţilor comerciale şi în antitrust şi este în continuare activ în proiectele firmei, în ciuda responsabilităţilor de partener coordonator al firmei.

Urcând în clasament, Anda Rojanschi – avocat banda 3 – este recomandată de clienţi pentru remarcabila expertiză de corporate/M&A. Expertiza ei include structurarea şi negocierea tranzacţiilor, precum şi asistenţă post-tranzacţie în special în sectorul imobiliar.

Mărturii ale clienţilor:

 • Echipa D&B este apreciată pentru întreaga înţelegere şi confortul oferite clienţilor pe durata întregului proces: „Avocaţii D&B au o foarte bună înţelegere a afacerii şi industriei şi sunt întotdeauna disponibili, chiar şi foarte din scurt.”
 • Un alt client spune: „Am fost foarte mulţumit. Avocaţii s-au adaptat termenului foarte strâns şi mi-au oferit asistenţă în diverse domenii.”
 • Clienţii notează că firma oferă consultanţă proactivă şi eficientă la preţul corect: „Calitatea a fost extraordinară, avocaţii au fost eficienţi şi proactivi.”
 • Sorin David este considerat a fi „un avocat extraordinar; este unul dintre cei mai buni specialişti din România.”
 • „Anda este un foarte bun manager de proiecte, optimist şi energic, capabil să identifice orice problemă şi să ofere, în acelaşi timp, soluţii inovatoare.”

LITIGII – DAN DASCĂLU, AVOCAT BANDA 5

Dan Dascălu este recunoscut pentru expertiza de litigii fiscale şi administrative. Recent, a acordat asistenţă companiei Cargill Agricultura în obţinerea unei rambursări de TVA în valoare de 10 milioane euro.

Mărturii ale clienţilor:

 • Dan este apreciat de un client pentru „cunoştinţele sale tehnice, pentru simţul comercial, eficienţă şi serviciile prestate clienţilor.”

Chambers Global 2017


SOCIETĂŢI COMERCIALE/FUZIUNI ŞI ACHIZIŢII – EŞALON 4

Publicaţia britanică Chambers and Partners, a clasat D&B David şi Baias în banda 4 pe fuziuni, achiziţii, societăţi comerciale, în ghidul global pentru 2017.

Sorin David a fost numit „practician eminent” şi în ediţia 2017 a Chambers Global. Doar doi avocaţi din România au primit această distincţie. Sorin este specializat în dreptul societăţilor comerciale şi în antitrust şi este în continuare activ în proiectele firmei, în ciuda responsabilităţilor de partener coordonator al D&B. Sorin David este considerat a fi un avocat extraordinar, unul dintre cei mai buni specialişti din România.

Urcând în clasament anul acesta, Anda Rojanschi este avocat banda 3 în fuziuni/achiziţii şi societăţi comerciale. Clienţii o recomandă pentru remarcabila expertiză de Corporate/M&A. Expertiza ei include restructurări, negociere în tranzacţii (fuziuni, achiziţii), asistenţă post-tranzacţie şi drept imobiliar.

Mărturii ale clienţilor:

 • Anda ”este un manager de proiect foarte bun, optimist şi energic, capabil să identifice orice problemă şi să ofere, în acelaşi timp, soluţii inovatoare”.

LITIGII

În ediţia 2017 a Chambers Global, Dan Dascălu este listat ca avocat banda 5 în litigii.

Dan este apreciat pentru cunoştinţele sale tehnice, pentru simţul comercial, eficienţă şi serviciile prestare clienţilor. Dan Dascălu ”este recunoscut pentru expertiza de litigii fiscale şi administrative”. Recent a acordat asistenţă companiei Cargill Agricultura, parte a grupului american Cargill, în obţinerea unei rambursări de TVA în valoare de 10 milioane de Euro.

Legal 500


TAXE – EŞALONUL 1

Prestigioasa publicaţie internaţională Legal 500 EMEA, ediţia 2017, clasează pe prima poziţie la secţiunea Taxe.

Legal 500 EMEA aminteşte că „D&B oferă asistenţă şi reprezentare în litigii privind TVA, impozitul pe profit, precum si impozit pe salarii/venit. Dan Dascălu, coordonatorul echipei de litigii, este un avocat cu o pregătire excepţională şi o vastă experienţă în reprezentarea clienţilor în faţa instanţelor de judecată. Dan a reprezentat BCR leasing într-un litigiu cu o miză de 9 milioane euro, caz care a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie”.


IT, TELECOMUNICAŢII ŞI MEDIA – EŞALONUL 2

Manuela Guia a asistat UPC România la negocierea unui contract de distribuţie cu un furnizor de conţinut. Avocatul senior Bianca Naghi consiliază clienţii în legătură cu chestiuni legate de protecţia datelor.


ENERGIE ŞI RESURSE NATURALE – EŞALONUL 3

D&B David şi Baias este ‘foarte bună şi foarte profesională’. Anda Rojanschi a consiliat China Huadian Engineering în legătură cu negocierea unui joint-venture pentru extinderea Termocentralei Rovinari. Cristina Ciucă ‘livrează ce solicită clienţii’. Printre clienţi se numără Vantage Drilling.


SOCIETĂŢI COMERCIALE/FUZIUNI ŞI ACHIZIŢII – EŞALONUL 3

D&B David şi Baias ‘poate furniza soluţii juridice la probleme complexe’. Sorin David ‘poate oferi un cadru legal pentru probleme dificile de ordin practic’ şi conduce echipa de Corporate M&A, alături de Anda Rojanschi; cei doi avocaţi au consiliat fondul de investiţii Oresa Ventures la reachiziţionarea La Fântâna de la un alt fond de investiţii.


PROIECTE PPP ŞI ACHIZIţII PUBLICE – EŞALONUL 3

D&B David şi Baias acordă asistenţă juridică ofertanţilor şi autorităţilor locale. Manuela Guia a asistat municipalitatea Galaţi în legătură cu obţinerea de servicii de colectare şi gestionare a deşeurilor


BĂNCI, FINANŢE ŞI PIEŢE DE CAPITAL – EŞALONUL 4

D&B David şi Baias oferă asistenţă juridică clienţilor cu privire la chestiuni de reglementare din sectorul bancar şi al pieţelor de capital. Sorin David consiliază compania 4Finance cu privire la legea aplicabilă instituţiilor financiare nebancare.