Clasamente 2018

D&B David şi Baias – un parteneriat pentru succes.

Într-un parteneriat, succesul este al parteneriatului. Echipa câştigă şi odată cu ea, fiecare membru al ei.

Chambers Europe 2018


TAXE – BANDA 1

Departamentul de litigii fiscale al D&B este specializat în probleme de contencios fiscal şi are experienţă dovedită în proceduri desfăşurate în faţa instanţelor din România şi UE ce au avut ca scop contestarea unor decizii fiscale nefavorabile. Echipa D&B se ocupă de cauze legate de TVA, impozitul pe profit şi legislaţia privind taxele de mediu. Datorită colaborării cu PwC, D&B oferă servicii de consultanţă fiscală. În ultima perioadă, clienţii asistaţi au fost companii din sectoare precum cel bancar, producţie şi energetic.

D&B a oferit consultanţă companiei Marfin Leasing cu privire la un litigiu cu autorităţile fiscale, reuşind să anuleze o decizie de impunere de TVA de 4,2 milioane EUR şi a asistat Central International CDG în legătură cu o cerere de anulare a unei decizii de impunere de TVA de 3,4 milioane EUR.

Dan Dascãlu, avocat banda 1 in Taxe, este apreciat ca fiind „unul dintre cei mai renumiţi avocaţi pledanţi pe probleme fiscale de pe piaţă”. El oferă consultanţă cu privire la toate aspectele legate de litigiile fiscale şi reprezintă clienţii în faţa organelor administrative şi a autorităţilor fiscale, oferind asistenţă pentru anularea deciziilor de impunere de TVA, probleme legate de impozitul pe profit şi taxele de mediu.

Mărturii ale clienţilor:

  • Entuziasmaţi, clienţii spun că avocaţii D&B ”le înţeleg nevoile şi reacţionează rapid.”
  • Ei menţionează, de asemenea, „rezultatele remarcabile” pe care le obţine firma, adăugând că membrii echipei sunt şi „foarte eficienţi”.

CONCURENŢĂ / ANTITRUST – BANDA 1

D&B David si Baias este recunoscută drept un lider în dreptul concurenţei, oferind asistenţă atât în cauze complexe de natură contencioasă, cât şi în consultanţă. D&B a asistat importante companii din Europa în investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei din România în legătură cu acorduri verticale, acorduri orizontale de stabilire a preţurilor sau trucare de licitaţii publice. Experienţa avocaţilor de concurenţă din cadrul D&B se extinde şi în aria contestării deciziilor Consiliului Concurenţei şi aceea a disputelor legate de neregulile procedurale care apar în timpul inspecţiilor inopinate. Clienţii care au răspuns apelului publicaţiei britanice, au remarcat calitatea ridicată a serviciilor oferite de echipa D&B, care pe lângă vastele cunoştinţe deţine şi un simţ al afacerilor şi este mereu pregătită să ofere asistenţă în cele mai complexe speţe de concurenţă. Avocaţii D&B oferă asistenţă generală sau consultanţă specifică privind proiectarea modelelor de distribuţie pentru companii importante multinaţionale, care operează în sectoare precum cel farmaceutic, de telecomunicaţii şi logistică.

D&B a oferit consultanţă companiilor Cargill, Glencore, Nidera şi ADM cu privire la finalizarea unei investigaţii a Consiliului Concurenţei privind un presupus schimb de informaţii sensibile şi a oferit asistenţă NIS pentru un proiect ce implica definirea pieţelor sale de produse din Serbia, evaluarea poziţiei dominante, conceperea politicilor de reduceri şi determinarea poziţiei pe piaţă.

Sorin David, Practician Eminent în dreptul concurenţei şi antitrust, are o reputaţie de lungă durată ca expert în dreptul concurenţei. Este bine pregătit în ceea ce priveşte chestiuni legate de conformitate, autorizarea fuziunilor şi litigiile cu Consiliul Concurenţei. Clienţii spun că este „un avocat strălucit şi o persoană ancorată în realitate, de încredere şi pragmatică. El vede lucruri pe care alţii nu le văd – am fost foarte mulţumiţi de munca şi calitatea serviciilor sale”.

Urcând în clasament, Manuela Guia, banda 1 în dreptul concurenţei şi antitrust, este un avocat foarte apreciat cu expertiză în analiza reţelelor de distribuţie ale clienţilor săi, din perspectiva dreptului concurenţei. Este, de asemenea, foarte competentă în ceea ce priveşte investigaţiile de abuz de poziţie dominantă, inspecţiile inopinate şi conformarea cu regulile de concurenţă. Deseori lucrează cu companii din sectoare precum cel farmaceutic, telecomunicaţii şi energetic, este foarte apreciată de clienţi, care spun că „este o avocată creativă, inventivă şi de încredere – depune toate eforturile pentru a găsi cele mai bune soluţii juridice care au şi relevanţă practică pentru afacerile clienţilor asistaţi. Manuela este un coordonator fantastic al unei echipe foarte bine structurate.”

Bianca Naghi, avocat senior coordonator, oferă asistenţă clienţilor în ceea ce priveşte evaluările poziţiei pe piaţă, inspecţiile inopinate şi investigaţii în chestiuni precum schimbul de informaţii sensibile. Clienţii îi laudă diligenţa şi spun că „este foarte meticuloasă în tot ceea ce face, se documentează şi înţelege foarte repede activitatea companiei”.

Mărturii ale clienţilor:

  • Clienţii apreciază „serviciile juridice de înaltă calitate” furnizate de firmă, subliniind experienţa practică de care dă dovadă echipa D&B: „Echipa deţine importante cunoştinţe, are un simţ al afacerilor bine conturat şi este întotdeauna pregătită să ofere asistenţă în legătură cu cele mai complexe probleme ce ţin de dreptul concurenţei.”
  • Un alt client spune că avocaţii sunt „foarte buni pe probleme de drept al concurenţei, ştiu exact cum trebuie abordată fiecare etapă” şi că ”a primit o prezentare clară a potenţialelor riscuri pentru societate”, adăugând : „Am fost surprinşi cât de repede au înţeles toate detaliile despre societatea şi activităţile noastre. Au fost şi sunt un sprijin real pentru noi”.

SOCIETĂŢI COMERCIALE/FUZIUNI ŞI ACHIZIŢII – BANDA 3

D&B David şi Baias este frecvent solicitată de antreprenori pentru asistenţă în tranzacţii M&A, în special pe partea de vânzare. De asemenea, firma este din ce în ce mai activă pe partea de achiziţii, integrări post-fuziune, restructurări, divizări. Echipa de Corporate/M&A reprezintă în mod constant clienţi din industria energetică şi retail, beneficiind şi de sprijinul celorlalte departamente ale D&B, cel fiscal şi cel de dreptul concurenţei.

D&B a reprezentat Solina Group în procedura de achiziţie a Supremia Grup şi a oferit consultanţă Elpreco cu privire la vânzarea diviziei de ţiglă către Bramac România. Alţi clienţi importanţi sunt: CRH, OMV Petrom, ADAMA Agricultural Solutions, HeidelbergCement, Mediterra Capital.

Sorin David, Practician Eminent, are experienţă considerabilă atât în consultanţa corporativă cât şi în mandatele tranzacţionale, fiind de asemenea unul dintre cei mai renumiţi specialişti în dreptul concurenţei din România. Sorin a reprezentat Oresa Ventures în achiziţia La Fântâna de la fondul Innova Capital.

Anda Rojanschi, avocat banda 3 în Corporate M&A, oferă consultanţă clienţilor cu privire la structurarea tranzacţiilor corporative şi imobiliare şi oferă asistenţă cu privire la problemele legate de integrarea post-fuziune. A oferit asistenţă Henkel Romania în ceea ce priveşte divizarea activităţii sale de marketing şi distribuţie cu transferul către o altă companie din cadrul grupului Henkel.

Mărturii ale clienţilor:

  • Clienţii intervievaţi laudă D&B pentru priceperea în materie de guvernanţă corporativă, spunând că avocaţii oferă „sfaturi practice şi că au o experienţă vastă”, adăugând că: „În practică apar multe chestiuni complet noi pentru care este nevoie de cineva care să poată oferi răspunsuri pe loc”.
  • Alţii declară că echipa este „foarte apreciată pentru activitatea sa”.
  • Conform clienţilor, Sorin David, Practician Eminent în Corporate M&A, are „studii impresionante, este pragmatic şi are o minte ascuţită.”

LITIGII – Dan Dascălu, avocat BANDA 5

Dan Dascălu, Partener al D&B David şi Baias, este recunoscut ca fiind „un expert strălucit în probleme fiscale” şi reprezintă în mod regulat clienţi în litigii legate de TVA. Dan a oferit consultanţă companiei Lear Corporation în litigiul legat de plata TVA şi a altor datorii.

Mărturii ale clienţilor:

  • Clienţii intervievaţi au declarat că: „este foarte bine pregătit” în instanţă.

Chambers Global 2018


SOCIETĂŢI COMERCIALE/FUZIUNI ŞI ACHIZIŢII – BANDA 4

Publicaţia britanică Chambers and Partners, a clasat D&B David şi Baias în banda 4 pe fuziuni, achiziţii, societăţi comerciale, în ghidul global pentru 2018.

Sorin David a fost numit „practician eminent” şi în ediţia 2018 a Chambers Global. Anul acesta Sorin este singurul avocat din România care a primit această distincţie.

Sorin este specializat în dreptul societăţilor comerciale, dar şi în antitrust, fiind expert proeminent pe piaţa concurenţei din România. A reprezentat compania Oresa Ventures în tranzacţia prin care aceasta a preluat La Fântâna SA de la fondul de investiţii Innova Capital.

Anda Rojanschi este avocat banda 3 în fuziuni/achiziţii şi societăţi comerciale. Anda a acordat asistenţă la structurare/restructurare în proiecte corporate şi real estate şi asistenţă post-integrare în cazul fuziunilor. A asistat compania Henkel România în procesul de divizare a ramurii de marketing şi a celei de business.

Mărturii ale clienţilor:

  • Clienţii intervievaţi au menţionat că Sorin David aduce în fiecare proiect ”un impresionant, academic fond de cunoştinţe, pragmatism şi agerime”.

Legal 500


TAXE – EŞALONUL 1

D&B David şi Baias este recunoscută pentru expertiza de litigii pe dreptul muncii, litigii comerciale, dar mai ales pentru cea de litigii privind TVA. Dan Dascălu asistă Grup Servicii Petroliere în acţiunea de anulare a unei decizii care impune companiei plata a 30 milioane euro reprezentând TVA. D&B a asistat clientul în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi pentru suspendarea deciziei de plată. Ana-Maria Iordache, avocat senior coordonator al D&B, este de asemenea unul dintre avocaţii recomandaţi de clienţii intervievaţi.


DREPTUL CONCURENŢEI – EŞALONUL 1

Manuela Guia, Sorin David şi Bianca Naghi sunt numele-cheie în cadrul echipei de dreptul concurenţei. Echipa D&B a reprezentat Energobit într-o investigaţie declanşată de Consiliul Concurenţei pe piaţa echipamentelor de măsurare a energiei electrice.


IT, TELECOMUNICAŢII ŞI MEDIA – EŞALONUL 2

D&B are un simţ al afacerilor foarte bine conturat. Coordonatorul echipei, Manuela Guia, este avocatul pe care te poţi baza, declară clienţii. Manuela asistă Castel Film şi MediaPro Distribution în demersurile făcute pe lângă autorităţile române în scopul de a dezvolta o schemă de ajutor de stat pentru a stimula industria filmului.


SOCIETĂŢI COMERCIALE/FUZIUNI ŞI ACHIZIŢII – EŞALONUL 3

Echipa de Fuziuni şi Achiziţii a D&B este orientată spre găsirea celor mai bune soluţii pentru clienţii săi şi îşi demonstrează experienţa în fuziuni, divizări şi achiziţii. Sorin David are o experienţă bogată şi o înţelegere impresionantă a unor speţe complexe de drept. Alături de Anda Rojanschi, extrem de orientată spre aria de tranzacţii şi atentă la detaliile care ţin de acestea, Sorin David conduce echipa de Fuziuni şi Achiziţii a D&B. Cei doi au asistat acţionarii Praktiker România în vânzarea a 27 de magazine către grupul britanic Kingfisher.


LITIGII – EŞALON 3

În rândul proiectelor în care D&B David şi Baias acordă asistenţă juridică, speţele sunt preponderent legate de chestiuni fiscale – TVA, achiziţii publice şi litigii de dreptul concurenţei. Printre companiile asistate se numără Nidera România şi Lear Corporation. Dan Dascălu, coordonatorul echipei de litigii, este şi contactul-cheie.


PROIECTE PPP ŞI ACHIZIŢII PUBLICE – EŞALONUL 3

D&B David şi Baias este recunoscută pentru asistenţa în materie de achiziţii publice acordată atât autorităţilor, cât şi companiilor ofertante. Manuela Guia este coordonatorul şi contactul-cheie al echipei.

IFLR 1000


SERVICII FINANCIARE ŞI BANCARE – EŞALONUL 3

Ghidul IFLR 1000 2018-2019 clasează D&B David şi Baias în eşalonul 3 al secţiunii de Servicii Bancare & Financiare. Ovidiu Bold este menţionat ca Rising Star în Pieţe de Capital


FUZIUNI ŞI ACHIZIŢII – EŞALONUL 4

D&B este o societate de avocatură de eşalonul 4 în Fuziuni şi achiziţii. Sorin David şi Anda Rojanschi sunt menţionaţi ca Highly regarded lawyers în Fuziuni şi Achiziţii.